Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2019. július 1-jétől érvénybe lépő változások

Lendületet adhat a kistelepüléseken a falusi CSOK

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2019. július 1-jétől érvénybe lépő változások - Takarék Csoport

Újabb lendületet adhat a július 1-jétől igényelhető falusi CSOK a helyi családok gyermekvállalásának, otthonteremtésének és komoly, fizetőképes keresletet gerjeszthet a mintegy negyedmillió, jelenleg üresen álló falusi lakóingatlan iránt. A támogatás emellett munkalehetőséget biztosíthat a helyi vállalkozóknak, így jelentős mértékben ösztönözheti a helyi, főként építőipari vállalkozások fejlődését, olyan térségekben, ahol erre nagy szükség van.

 

 

Ki és mire igényelhet falusi CSOK-ot?

 

A vissza nem térítendő falusi CSOK támogatást olyan, – a vonatkozó Rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott – ötezer lélekszám alatti településeken lehet igényelni 2019. július 1-jétől három éven át, ahol az elmúlt években csökkent a lakosságszám. Összesen 2.486 ilyen település található az országban.

 

Az érintett települések listája

 

A támogatással egyidejűleg a Többgyermekes Családok Otthonteremtési Kamattámogatása is igényelhető 3%-os kamattal. A falusi CSOK igényelhető abban az esetben is, ha az igénylő a kérelem benyújtását megelőzően a korszerűsíteni és/vagy bővíteni kívánt lakás megvásárlásához CSOK-ot vett igénybe.

 

Mekkora az igényelhető támogatás, illetve kamattámogatott hitel összege?

 

lakáscél gyermekek száma CSOK összege Takarék CSOK+10 vagy CSOK +15 Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel összege
használt lakás, tanya, birtokközpont vásárlása, valamint egyidejű korszerűsítése és/vagy bővítése* egy gyermek 600.000 Ft -
kettő gyermek 2.600.000 Ft 10.000.000 Ft
három vagy több gyermek 10.000.000 Ft 15.000.000 Ft
meglévő lakás, tanya, birtokközpont korszerűsítése és/vagy bővítése egy gyermek 300.000 Ft -
kettő gyermek 1.300.000 Ft 5.000.000 Ft

három vagy több gyermek

5.000.000 Ft 7.500.000 Ft

 

*Fontos tudni, hogy vásárlásra legfeljebb a támogatási összeg fele fordítható, a másik felét a korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell felhasználni.

 

Milyen eltérő jogosultsági feltételei vannak a falusi CSOK igénylésnek?

 

 • Legalább – a kérelem benyújtása időpontjában fennálló – 1 éves (10 millió Ft összegű támogatás igénylése esetén 2 éves) folyamatos TB biztosítotti jogviszony, vagy felsőoktatási intézménnyel fennálló nappali tagozatos hallgatói jogviszony legalább az egyik igénylő részéről,
 • büntetlen előélet igazolása érvényes hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal történik.

 

 

Az alábbiakban szeretnénk Ügyfeleinket előzetesen tájékoztatni a Családi Otthonteremtési Kedvezmény kapcsán 2019. július 1-jétől életbe lépő változásokról.

 

 • Az új lakás építésre/vásárlásra vonatkozó Rendelet (16/2016.) változásai
  • Építés esetén szakértői vélemény alapján lehetőség van meglévő alap felhasználására, annak elbontása nem feltétlenül szükséges.
  • A CSOK összegének meghatározásánál nem kell figyelembe venni (levonni) a 2011.12.31. után igényelt, és a kérelem benyújtásáig már visszafizetett támogatás vagy megelőlegező kölcsön összegét.
  • Módosításra került az az alapszabály, miszerint megelőlegezett CSOK csak akkor igényelhető, ha a korábbi vállalás teljesült, ez a szabály már csak ugyanazon fiatal házaspár igénylő esetén korlát, tehát megváltozott házasfelek esetén nem.
  • Amennyiben a magyar állampolgárságú igénylő kereső tevékenysége alapján valamely másik állam TB rendszere alá tartozik, ez már nem korlátozódik az EGT megállapodásban részes államokra.
  • Eltörlésre kerül a 2 millió Ft ÁFA mértéket meghaladó számlák esetén a kivitelezői szerződés bemutatási kötelezettsége.

 

 • A használt lakásokra vonatkozó Rendelet (17/2016.) változásai
  • A CSOK összegének meghatározásánál nem kell figyelembe venni (levonni) a 2011.12.31 után igényelt, és a kérelem benyújtásáig már visszafizetett támogatás vagy megelőlegező kölcsön összegét.
  • Módosításra került az az alapszabály, miszerint megelőlegezett CSOK csak akkor igényelhető, ha a korábbi vállalás teljesült, ez a szabály már csak ugyanazon fiatal házaspár igénylő esetén korlát, tehát megváltozott házasfelek esetén nem.
  • Eltörlésre került a használt lakás 35 millió Ft-ban maximalizált vételár korlátja.
  • Amennyiben magyar állampolgárságú igénylő kereső tevékenysége alapján valamely másik állam TB rendszere alá tartozik, ez már nem korlátozódik az EGT megállapodásban részes államokra.
  • Az 5 éven belül értékesített ingatlan(ok) vételárának beforgatási kötelezettsége eltörlésre került.
  • Eltörlésre került a 2 millió Ft ÁFA mértéket meghaladó számlák esetén a kivitelezői szerződés bemutatási kötelezettsége.
  • Bővítés esetén a munkálatok megkezdését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla is elfogadható.
  • Bővítés esetén a támogatással érintett ingatlanban előírt legalább 50%-os tulajdoni hányad akkor is teljesítettnek minősül, ha ez az igénylő elhunyt házastársa/élettársa esetében fennállt, és az elhunyt házastárs/élettárs kiskorú gyermeke legalább 50% tulajdoni hányadot szerzett.
  • Eltörölték a támogatással érintett ingatlan elidegenítése (és a lakás igény másik lakással való kielégítése) esetén azt a korlátot, miszerint a támogatás visszafizetésének (építés esetén 3, vásárlás esetén 1 évre történő) felfüggesztése csak akkor lehetséges, ha a lakás értékesítése esetén a lakásigény új lakás építésével vagy új lakás vásárlásával kerül megvalósításra, és használt lakás vásárlása csak a támogatási szerződés megkötését követő 5 év elteltével történhetett. meg. Tehát az elidegenítés utáni lakásigény a fenti időkorlát figyelembevétele nélkül használta lakás vásárlásával is megoldható.
  • Bevezetésre kerül a CSOK+10 és CSOK+15 OTK lehetősége használt lakásvásárlás esetén is.

 

A takarékok jelentős tapasztalattal rendelkeznek a CSOK támogatások folyósítása terén. Az elmúlt években a Takarék Csoport folyósította minden ötödik CSOK-ot, összességében mintegy 60 milliárd forintértékben. A takarékok által befogadott CSOK igénylések majdnem 93 százalékáról már érvényes szerződés született, illetve 86 százalékukat már folyósították is a családoknak. A támogatás mellé a takarékok mintegy 27 milliárd forint értékű kedvezményes hitelt is nyújtottak.

 

A CSOK és falusi CSOK támogatásokról, valamint a kedvezményes hitelről érdeklődjenek a Takarék Csoport értékesítési hálózatában, már a hatályba lépés előtt.

A hirdetésben szereplő Családi Otthonteremtési Kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

A hirdetésben szereplő Többgyermekes Családok Otthonteremtési Kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

 

Figyelemfelhívás! - ismételt ügyfélátvilágítás

Felhívás Kötelező Ügyfél-átvilágításról

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy 2019. június 25-én a Parlament elfogadta A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017.évi LIII. törvény módosítását, mely szerint a Hitelintézeteknek 2019. október 31. napjáig kell elvégezniük valamennyi meglévő Ügyfelük tekintetében az ismételt átvilágítást! Kérjük, hogy amennyiben az Ön esetében ez nem történt még meg, olvassa el részletes tájékoztatónkat az alábbi gombra kattintva!

 

Részletek